Lempeng kelapa merupakan juadah tradisi paling istimewa dan lazat orang-orang Melaka. Lazimnya penduduk kampung di Melaka akan menyediakan lempeng kelapa yang dimakan bersama sambal tumis atau kari sebagai sarapan pagi untuk dihidangkan kepada ahli keluarga.
Lempeng kelapa sangat mudah dan cepat disediakan malah bahan-bahannya juga sangat mudah didapati menjadikan makanan ini sebagai pilihan untuk dijadikan juadah untuk minum petang dan sarapan pagi.
Bahan-Bahan Lempeng Kelapa:
1 1/2 cawan kelapa muda parut
1 cawan tepung gandum
1 cawan air (kurang lebih)
Garam secukup rasa
Cara-Cara:
1. Campurkan semua bahan diatas dan kacau
hingga rata, jika kelihatan terlalu pekat boleh tambah 1 - 2 camca besar
air. Kacau dengan rata dan rehatkan sebentar.
2. Panaskan kuali dengan sedikit
minyak masak. Sendukkan sedikit adunan dan ratakan, lalu dimasak dengan
api yang sederhana sehingga permukaan lempeng kelihatan kering.
3. Terbalikkan lempeng dan masak lagi hingga sedikit garing, kemudian angkat.
Buat kaedah sama untuk baki adunan. Hidangkan bersama sambal tumis kegemaran
anda.