Tuesday, December 21, 2010

Ronda-Ronda: Melaka Planetarium

After the first planetarium and astronomy centre, Al-Khawarizmy Astronomy Complex located in Tanjung Bidara, Melaka now has one more planetarium. The second planetarium in Melaka, Melaka Planetarium is located in MITC City, Hang Tuah Jaya which is near to the Melaka International Trade Centre, MITC. The planetarium is the best equipped in Malaysia and the most advanced planetarium and astronomy centre in Melaka which cost about RM20 million and the internal value of RM2.4 million advanced equipment to become Asia's most advanced planetarium.


In Malaysia, there are 3 more planetarium which are located in Kuala Lumpur, Sarawak and Kuala Terengganu.

Melaka Planetarium Arches


Melaka Planetarium is divided into 2 floor:

The first floor exhibition hall, display various types of astronomy and science teaching. There are more than 20 astronomical products including a cost of RM 2.4 million of the space simulation chamber, through the transfer of USA technology made in the local manufacturing.

Let's take a look!The second floor is the Melaka Planetarium Theater which could accommodate 210 guest. Viewers can watch with half lying down through the top of the semi-circular screen, feeling and discovering the mystery of the universe. The theater broadcasting everyday with 2 sets of the universe and astronomy video. During the day, the theater will broadcast on the universe film while at night, will broadcast the astronomy video. The video will be replaced every 6 month with a new theme.

Second floor, the theater.
Entrance Fee:
Adult: RM 15
Children: RM 8

So, for those who are interested and want to learn or discover about astronomy and universe, please come and enjoy your learning session with Melaka Planetarium staffs. 

An article about Melaka Planetarium


PLANETARIUM MELAKA TERCANGGIH DI ASIA TENGGARA
Jadi Kebanggaan Rakyat Malaysia

AYER KEROH: Planetarium Melaka bernilai RM20 juta yang dibuka kepada orang ramai mulai hari ini ( 9 Ogos) merupakan sebuah planetarium tercanggih di Asia, sekaligus menjadikan ia sebagai satu lagi produk pelancongan berasaskan pendidikan di negeri ini.

Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam optimis Planetarium Melaka juga bakal menjadi kebangaan kepada seluruh rakyat Malaysia, khasnya negeri ini yang mampu menjadi tarikan baik di peringkat negeri, negara serta antarabangsa.

Beliau memberitahu, projek yang dibiayai sepenuhnya oleh Kerajaan Negeri itu merupakan satu produk baru pelancongan berasaskan pendidikan bagi menarik lebih ramai pelajar sama ada sekolah rendah, menengah mahupun institusi pengajian tinggi menanamkan minat terhadap aktiviti aero-angkasa.

Ketua Menteri memberitahu, Planetarium Melaka yang dilengkapi pelbagai kemudahan peralatan canggih bernilai RM2.4 juta yang pertama di Asia dibekalkan oleh Pico International (M) Sdn Bhd, berupaya melonjakkan industri pelancongan di Melaka, khususnya kajian mengenai sains angkasa lepas.

Katanya, semua peralatan yang terdapat di planetarium ini adalah buatan tempatan, cuma menggunakan pakar-pakar dari Amerika Syarikat untuk kerja-kerja dekorasi dalamannya.

"Saya sudah pergi melawat banyak planetarium di seluruh dunia. Saya lihat, Planetarium Melaka antara yang terbaik. Baru-baru ini saya pergi melawat planetarium di Quebec City, Kanada dan juga Amerika Syarikat, saya lihat tarikannya kurang berbanding di sini yang banyak mempamerkan benda-benda baru
berkaitan sains aero-angkasa," ujarnya selepas melakukan lawatan singkat di Planetarium Melaka, 1 Julai lalu.

Ketua Menteri menambah, Planetarium Melaka juga turut menyediakan simulator dan beberapa kemudahan canggih yang tidak terdapat di tempat lain.

"Biasanya kalau hendak bina simulator sendiri seperti di Auckland, kosnya begitu mahal. Di sana kita cuma boleh tengok simulator sahaja, berbanding di Planetarium Melaka setiap pengunjung boleh melihat simulator dan melawat pelbagai peralatan dan pameran yang disediakan," ujarnya.

Planetarium Melaka juga kata Mohd Ali akan mengadakan pertukaran filem dengan empat lagi planetarium yang terdapat di Malaysia iaitu di Tanjung Bidara, Planetarium Negara di Kuala Lumpur, di Kuching dan Kuala Terengganu.

"Harga tiket akan kita tentukan kemudian. Saya fikir, sekurang-kurangnya RM10 untuk dewasa dan kita akan beri potongan istimewa untuk pelajar.

Mungkin harganya mengikut kadar tiket di Melaka River Cruise atau Menara Taming Sari. Kita akan tentukan kemudian," kata Mohd Ali.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Aerospace Education Sdn Bhd, Sam Gibbs memberitahu, pihaknya (Pico) amat berterima kasih kepada Kerajaan Negeri Melaka kerana memberi peluang melakukan kerja-kerja dekorasi dalaman di Planetarium Melaka.

"Peralatan dan kemudahan yang terdapat di sini adalah antara yang terbaik dan tercanggih sekali di Asia. Kita mempamerkan bahan-bahan terkini mengenai aero-angkasa untuk tontonan pengunjung," ujarnya.

Manakala rakannya, Bruce Head selaku Pengarah Rekabentuk Pico berkata, Planetarium Melaka berpotensi menjadi pusat kajian penting mengenai aero-angkasa.

"Ia bukan sahaja terletak di lokasi strategik dari Tol Ayer Keroh, malah Planetarium Melaka turut dilengkapi pelbagai informasi terkini tentang angkasa lepas. Pemaparan bahan-bahan pameran juga amat menarik sekali. Semua pengunjung pasti berbangga," ujarnya.